Intervensi psikologi

Berikutan penilaian klinikal, campur tangan mungkin disyorkan dan disediakan oleh salah seorang ahli pasukan kami sama ada secara individu untuk kedua-dua anak dan pelanggan dewasa, atau kombinasi dengan latihan orang tua untuk pelanggan anak kami.
Intervensi yang kami tawarkan melibatkan pelbagai kaedah mengikut masalah yang dihadapi. Selepas penilaian, kami biasanya menyesuaikan campur tangan dengan keperluan pelanggan kami dan kami mengutamakan campur tangan ke arah isu yang paling mendesak.

 

Terapi Individu untuk Kanak-kanak
Sesi terapi individu dengan anak memerlukan pertemuan pada awalnya dengan ibu bapa untuk membincangkan kebimbangan, diikuti dengan bekerja satu-satu dengan anak untuk memulakan terapi dan sasaran kebimbangan tersebut. Kami memastikan ibu bapa terlibat dalam sesi terapi individu dan memaklumkan ibu bapa pada akhir setiap sesi tentang kemahiran yang diajar dan strategi yang boleh dilaksanakan di persekitaran rumah untuk membantu anak-anak mereka.

Terapi Individu untuk Orang Dewasa
Sesi terapi individu dengan orang dewasa memerlukan pertemuan dan membincangkan dengan klien tentang cara untuk membantu dia dengan melihat harapan dan sasaran klien terapi itu. Sesi ini juga boleh merangkumi ahli keluarga atau pasangan individu jika dipersetujui oleh pelanggan

Antara intervensi psikologi yang disediakan kami

• Terapi Mainan
Terapi mainan adalah satu bentuk psikoterapi yang menggunakan permainan untuk berkomunikasi dengan dan membantu orang, terutamanya kanak-kanak, untuk mencegah atau menyelesaikan cabaran psikososial. Ini difikirkan untuk membantu mereka mencapai integrasi sosial yang lebih baik, pertumbuhan dan pembangunan, modulasi emosi, dan penyelesaian trauma.

• Terapi perilaku kognitif (CBT)
CBT adalah rawatan psikoterapi berorientasikan tujuan jangka pendek yang mengambil pendekatan praktikal untuk menyelesaikan masalah. Matlamatnya adalah untuk mengubah corak pemikiran atau tingkah laku di sebalik kesukaran orang ramai, dan mengubah cara mereka merasakan.

• Terapi Kelakuan
Terapi Kelakuan memberi tumpuan kepada membantu individu memahami bagaimana mengubah tingkah laku mereka boleh menyebabkan perubahan dalam perasaan mereka. Matlamat terapi perilaku biasanya difokuskan pada peningkatan penglibatan orang dalam aktiviti positif atau sosial yang memperkuatkan diri.

• Terapi bermain kumpulan
Terapi bermain kumpulan adalah terapi main yang dilakukan dalam sekelompok tidak lebih daripada 10 kanak-kanak di hadapan orang dewasa yang hubungannya dengan kumpulan mungkin berbeza dari pemerhatian pasif ke tafsiran aktif.

• Latihan Kemahiran Sosial
Latihan Kemahiran Sosial adalah satu bentuk terapi tingkah laku yang digunakan oleh guru, terapi, dan jurulatih untuk membantu orang yang mengalami kesulitan yang berkaitan dengan orang lain

• Terapi ABA
"Analisis Perilaku Terapan" adalah penggunaan teknik-teknik dan prinsip-prinsip Terapi Perilaku ini untuk membawa perubahan tingkah laku yang bermakna dan positif. Ia biasanya digunakan untuk mengajar Kanak-kanak dengan Autisme tingkah laku berguna baru atau menghapuskan tingkah laku yang tidak diingini secara sosial.

• Psikoterapi
Psikoterapi adalah penggunaan kaedah psikologi, terutamanya apabila berdasarkan interaksi peribadi yang tetap, untuk membantu seseorang mengubah dan mengatasi masalah dengan cara yang diingini. Psikoterapi bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan individu dan kesihatan mental, untuk menyelesaikan atau mengurangkan kelakuan, kepercayaan, pemikiran, pemikiran, atau emosi yang bermasalah, dan meningkatkan hubungan dan kemahiran sosial.

• Terapi Berpusatkan Orang
Terapi Berpusatkan Orang menggunakan pendekatan yang memastikan seseorang yang mempunyai kecacatan berada di tengah keputusan yang berkaitan dengan kehidupan mereka. Proses berpusatkan seseorang melibatkan mendengar, berfikir bersama, melatih, berkongsi idea, dan mencari maklum balas. Matlamatnya adalah untuk pelanggan mencapai kemerdekaan yang lebih besar. Ini akan membolehkan pelanggan untuk menangani masalah semasa dan masa depan yang lebih baik yang mungkin dihadapi mereka

• Latihan Pengurusan Ibu Bapa
Latihan Pengurusan Ibu Bapa adalah keluarga program rawatan yang bertujuan untuk menukar tingkah laku keibubapaan, mengajar ibu bapa kaedah pengukuhan positif untuk memperbaiki masalah tingkah laku kanak-kanak prasekolah dan sekolah-sekolah (seperti pencerobohan, hiperaktif, tantrum dan kesulitan mengikut arahan) atau melatih ibu bapa mengurus anak mereka dengan ketidakupayaan tertentu seperti mengajar ibu bapa bagaimana untuk menguruskan anak mereka dengan Autisme.

• Kumpulan Sokongan
Kumpulan Sokongan adalah kumpulan yang mengandungi individu yang mempunyai masalah yang sama, yang bertemu secara tetap untuk berkongsi masalah dan mendapat sokongan dan nasihat dari satu sama lain. Kumpulan jenis ini biasanya diketuai oleh pemimpin profesional yang tidak mempunyai masalah sebagai ahli kumpulan, dan ada di dalam peranan fasilitator dan pentadbir untuk memastikan kerja "berkesan" kumpulan. Ia boleh menjadi kumpulan sokongan untuk diagnosis tertentu (mis. ADHD, Autisme, Disleksia) atau kumpulan sokongan untuk orang yang mengalami masalah yang sama (contoh: kumpulan sokongan ibu tunggal, Ibu bapa kanak-kanak yang mempunyai kumpulan sokongan kecacatan)

• Terapi Keluarga
Terapi Keluarga adalah sejenis kaunseling psikologi (psikoterapi) yang dapat membantu ahli keluarga memperbaiki komunikasi dan menyelesaikan konflik. Ia boleh digunakan untuk membantu keluarga melalui tempoh yang sukar, peralihan utama, atau masalah kesihatan mental atau tingkah laku dalam ahli keluarga

• Kaunseling
Kaunseling adalah panduan profesional dalam menyelesaikan konflik peribadi dan masalah emosi

Tentang Kami

WeCare

Allied Health Center

WeCare Allied Health Center, Level 2, Plaza TTDI, Jalan Wan Kadir 3, 60000 Kuala Lumpur, Malaysia

Masa Bekerja

Isnin - Sabtu
9.00 pagi - 4.30 petang
(kecuali Hari Cuti Awam)

Hubungi Kami

Nombor Telefon: 03-7732 8285 / 013-8158 285 / 013-8168 285 Emel: info@wecare.my

ms_MYMalay
en_USEnglish ms_MYMalay